Les millors Ted Talks per als nostres estudiants d’anglès
TED talks són unes xerrades de només divuit minuts que tenen molta utilitat com a acompanyament per als estudiants d’anglès. I és que quan es tracta d’aprendre anglès, quants més recursos tinguem millor.
Què és una TED Talk?
TED significa Tecnologia, Entreteniment, Disseny i és un conjunt de totes les conferències que s’han pronunciat cada any des de 1990. Ponents de tot el món es reuneixen per oferir les seves xerrades sobre temes especialitzats, experiències de vida, professions, àrees d’investigació i tot el que ens puguem imaginar.
Les TED talks tracten temes científics, culturals i acadèmics. Entre els primers oradors hi ha Bill Gates, el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales, Bill Clinton, Al Gore, fundadors de Google, Larry Page, Sergey Brin i Bono entre molts altres. També trobem escriptors com Tenen un enfocament educatiu i el lema de les conferències és “Ideas Worth Spreading” (Idees que val la pena difondre). El seu objectiu és obrir la ment a noves idees, inspirar i educar els espectadors i fer-los pensar. Des de 2006 les converses TED estan disponibles online a través de la seva pàgina web oficial www.ted.com i el seu canal de YouTube. Més de 1.900 xerrades TED estan disponibles a la xarxa i han estat vistes més de mil milions de vegades a tot el món
Com ens poden ajudar les TED Talks en el procés d’aprenentatge d’anglès?
Les xerrades TED poden ajudar els estudiants de l’idioma anglès de moltes maneres:
- Pel tema. Hi ha xerrades sobre llenguatge donades per lingüistes i professors d’idiomes. Són continguts sobre lingüística en general que podem afegir al nostre coneixement de l’idioma anglès.
- Pel listening. Simplement escoltant. A les TED talks solen participar-hi parlants nadius de la llengua anglesa de tot el món. No cal que escoltem xerrades sobre llengua. Podem veure TED tals sobre qualsevol tema que ens interessi i així estarem millorant les habilitats de vocabulari, comprensió i pronunciació, simplement escoltant a un parlant nadiu d’anglès.
- Per les transcripcions. Cadascuna de les xerrada a TED té disponible la transcripció completa de manera que es pot llegir mentre escoltem o després o abans. També es poden veure subtitulades en anglès mateix o en qualsevol altre idioma.
Aquí hem seleccionat unes quantes TED Talks.
- Jay Walker: The world’s English mania. Jay Walker ens explica perquè dos mil milions de persones a tot el món estan tractant d’aprendre anglès..
- James Geary: Metaphorically Speaking. Aforista entusiasta i escriptor, James Geary ens parla d’un dels recursos més importants del llenguatge humà: la metàfora. D’Aristòtil a Elvis, la metàfora pot influir subtilment en les decisions que prenem, diu Geary.
- Tim Doner: Breaking the Language Barrier. Tim Doner és un veterà de la Dalton School de Nova York on ha estudiat més de 20 idiomes. És una bona inspiració per als estudiants d’anglès de tot el món. En la seva conferència Tim ens revela per què el llenguatge el fascina i com aprendre un nou llenguatge ens pot canviar per sempre més.
- Erin McKean: Go Ahead, Make Up New Words! Ens recomana que oblidem l’aprenentatge de l’anglès i ens dediquem a millorar-lo. Una breu xerrada del lexicògraf Erin McKean en què ens exposa sis maneres de construir noves paraules en anglès per tal millorar el llenguatge i poder expressar més bé el que volem dir.
- Jean-Baptise Michel & Erez Lieberman Aiden: What we Learned from 5 Million Books. Fem una ullada a una nova eina de Google Ngram que ens permet buscar per paraules i idees en una base de dades de 5 milions de llibres a través dels segles. Erez Lieberman Aiden i Jean-Baptiste Michel ens mostren com funciona i algunes de les coses sorprenents que podem aprendre de 500 mil milions de paraules.
- Stephen Burt: Why People Need Poetry. Escoltar a Stephen llegir alguns dels seus poemes favorits serveix per aprendre ritme, entonació, accentuació de les paraules, sons lingüístics i més.
- Trevor Tim: How free is our freedom of the press? Trevor Timm es cofundador i director execitiu de Freedom of the Press Foundation Aquí ens parla de la llibertat de premsa i de quin grau de llibertat tenen els mitjans actuals.
- Mike Matas: A next-generation digital book. Mike Matas ens presenta un nou concepte de llibre digital que va més enllà de l’ebook digitalitzat i incorpora recursos com imatge i so.
- Brewser Kahle: A free digital library. Brewster Kahle és un inventor, filàntrop i bibliotecari digital que té un arxiu digital amb més 85 bilions de peces provinents de l’inici d’Internet. Brewster Kahle està construint una veritable biblioteca digital – tots els llibres publicats, cada pel·lícula inclosa, tots els estrats de la història de la web serà gratis per al públic.
N’hi ha moltes més. Segur que en trobaràs alguna que t’interessi entre les vint xerrades més populars que parlen de creativitat, motivació, llenguatge corporal, lideratge, drets civils, vulnerabilitat, treball, felicitat…però també en trobareu moltes altres sobre escriptura, lectura, ciència, violència, videojocs, art, disseny, intel·ligència artificial, biologia…